Wat klanten zeggen

“Als je één keer mee op reis geweest bent, blijf je fan”

“De Moskou-reis in 2019 was mijn 14e muziekreis. Ik ga al sinds de eerste reis mee, dat was in 2005. Ik heb er maar één gemist. Niet vrijwillig – ik was ziek.

De reizen van het Randstedelijk Zanginstituut zitten goed in elkaar. Leo koopt niks in bij grote organisaties, maar zoekt alles zelf uit. Hij vertelt één avond over het leven en werk van de componist die tijdens die reis centraal staat, een andere avond bespreekt hij diens werk en laat de muziek ook horen. Een derde avond vertelt hij over tijdgenoten, vooral schilders. We bezoeken dan ook vaak een museum. En we zingen ook zelf werken van de ‘centrale’ componist. We sluiten aan bij wat er te doen is in zo’n stad: een concert of opera. Dus eigenlijk is het een kunstreis; het is meer dan een muziekreis.

Ik ben al die jaren met heel veel plezier meegegaan. Een reis is nooit hetzelfde. Soms ga je naar dezelfde stad, maar staat een andere componist centraal; een andere keer is het dezelfde componist, maar bezoek je andere plekken. Dat maakt het leuk en afwisselend. En natuurlijk leerzaam. Het is gewoon héérlijk, echt fantastisch! En ook leuk: je leert steeds nieuwe mensen kennen. Het is ook heel gezellig.

Als je één keer mee geweest bent, blijf je fan.”

Riet Olivier


“Een reis is nooit twee keer hetzelfde”

“Ik ben in 2019 meegeweest naar Hildesheim en daarvoor ook al twee keer naar Celle. Een reis is nooit twee keer hetzelfde. De muziek die we gaan zingen is dan weer heel anders en de excursies ook.

Ik vind de afwisseling heerlijk. Ik zing graag, maar vind het ook fijn om andere dingen op cultureel gebied te doen. Wat ik verder leuk vind aan deze reizen, is dat er mensen meegaan die ik ken, maar dat ik ook weer nieuwe mensen uit heel Nederland ontmoet. Het is een uitdaging om met elkaar in een paar dagen toe te werken naar de uitvoering.

Het is trouwens best pittig: je repeteert ’s ochtends en ’s avonds en krijgt ook stemvorming van Hans Christian. Leo vertelt daarnaast altijd iets over de muziekgeschiedenis van de stukken die we zingen. En dan ’s middags die excursies, waarbij we leren over de kunst en architectuur van de stad en de omgeving. Aan het einde van de dag praten we