Raoul Boesten – dirigent

Raoul Boesten vertelt over zijn liefde voor de muziek van Pärt en andere Baltische muziek, n.a.v. de workshop die hij geeft op zaterdag 10-09-2022.

Raoul is een collega van Leo Rijkaart op de Hogeschool Leiden bij de Opleiding Docent Muziek. Raoul geeft er allerlei vakken, zoals methodiek-didactiek, vocaal ensemble (koordirectie) en stagebegeleiding. Daarnaast heeft hij diverse koren geleid, waaronder Kamerkoor Kwintessens. Dit koor zong veel muziek van Arvo Pärt.

“We hebben twee keer met hem gewerkt”, vertelt Raoul enthousiast. “Eén keer kwam hij vier dagen naar Nederland en de andere keer zijn wij naar Estland gegaan.” Hij herinnert zich nog goed hoe fijn het was om met hem te werken; hoe vriendelijk hij was, ondanks alle bemoeienissen. De tip van de meester die hem het meeste bijgebleven is: “Machen Sie es so einfach wie es da steht.” En dat, vertelt Raoul, is eigenlijk de kern van Pärts muziek. En misschien wel van de meeste muziek uit Estland.

Veel zangers zullen dat herkennen. Hoe vaak heb je niet gehoord dat je meer gevoel in je zang moest leggen? Bij dit soort muziek werkt dat averechts. “Zing wat er staat en probeer het te verinnerlijken. Gebruik niet te veel sentiment of gevoel, maar wees dienstbaar aan de muziek. Ga erin met huid en haar, maar wil niet te veel. Dat is de kracht van Pärt.”

Het Estse volk is bijzonder, vindt Raoul. “Ja, als je je realiseert dat ze zich van de Russen hebben bevrijd door te zingen…”. Esten hebben een heel puur gevoel voor schoonheid en waarden. “Het is een lief, puur, zacht volk en dat hoor je terug in de muziek.”

Inhoud workshop

De dag draait vooral om zelf muziek zingen van Pärt, Sisask en Uusberg o.l.v. Raoul. Daarnaast:

  • maak je kennis met de Estse zangcultuur. Je ervaart waarom muziek van Arvo Pärt zo goed werkt en hoe die in elkaar zit. Een tipje van de sluier is hierboven al opgelicht. Ook komt werk van Uusberg en Sisask aan bod.
  • vertelt Raoul veel over Estland, de mensen en de muziek zoals ‘ie daar gezongen wordt.
  • sluit je de dag af met een kort concert van 30 tot 45 minuten.

Doe je mee?

Heb je al helemaal zin gekregen om mee te doen? Meld je dan aan op deze pagina. Daar lees je ook de praktische details van de workshopdag.