Mark Robin Hoogland

Mark Robin Hoogland is pater en speelt een belangrijke rol bij de workshops ‘Gregoriaans zingen’. Op deze pagina stelt hij zich voor.

Pater Mark Robin Hoogland, gastheer van de workshop Gregoriaans zingen.

Pater Mark Robin Hoogland, gastheer van de workshop Gregoriaans zingen.

“Al op jonge leeftijd zocht ik naar wat zinvol is in het leven. Ik wist al snel dat dat voor mij met God te maken moest hebben en dat ik daar mijn leven op wilde inrichten. De vorm die mijn leven nu heeft, past heel goed bij mij.

Kort gezegd iemand kan lid zijn van een kloosterorde en als zodanig een beroep hebben. Priester is het bekendste beroep, en misschien bierbrouwer uit de middeleeuwse verhalen, maar dat is maar een kleine greep uit wat er mogelijk is.

Ik ben pater, werk mee in het pastoraat en aan de liturgie en ik ben actief als wetenschapper; ik ben theoloog. Ook ben ik eindverantwoordelijk leidinggevende van verschillende kloosters die samen een zogenoemde provincie vormen.”

Mark Robin legt uit dat er 3 soorten kloosterlingen zijn. Je kunt als kloosterling kiezen uit:

  1. vita contemplativa, waarbij je – de naam zegt het al – een contemplatief leven leidt. Je verblijft als monnik of non binnen het klooster.
  2. vita activa, waarbij je het geloof combineert met een ander werkveld zoals het onderwijs of de zorg. Dit kan binnen of buiten het klooster plaatsvinden.
  3. vita mixta. De naam zegt het ook hier al: je leidt een gemengd leven. Dat wil zeggen: een mengeling van bovenstaande types.

Mark-Robin: “Wij Passionisten zijn vita-mixtakloosterlingen. Ik heb alle varianten geprobeerd om te ervaren wat bij me past.” Een soort coschap dus, maar dan op het gebied van het katholieke geloof.

Over zijn rol bij de workshops Gregoriaans zingen vertelt hij: “De cursisten zijn te gast in het klooster waar ik woon en werk en ik fungeer op zo’n dag als gastheer. Achter de schermen zorg ik er samen met Leo voor dat er van alles genoeg is, zoals eten en drinken. Verder geef ik altijd een inleiding die te maken heeft met het thema van de cursusdag. Vooral mensen die geen kerkelijke achtergrond hebben, vinden dat handig.

De Gregoriaanse gezangen horen bijvoorbeeld bij een bepaald moment op de dag, denk aan de metten, lauden en vespers. Ik vertel daar dan over. Ook hebben we eens het thema ‘Maria’ behandeld, waarin ik vertelde over Mariadevotie en -feesten door het jaar heen. Ik leg dan uit hoe die verering is ontstaan en hoe die in de loop der tijd gegroeid is.”