Maria Rosenmöller

 

Wat is je missie in muziekland?

Dat mensen zich laten raken door muziek – iedereen is muzikaal, zij het op verschillende niveaus – en zich laten raken door elkaar, want muziek verbindt. Muziek is sport voor de ziel.

Waar word jij blij van, als je lesgeeft?

Als er verbinding ontstaat en je merkt dat er een stroom op gang komt en iedereen daardoor meer bereikt dan alleen. De som der delen. Je stijgt boven jezelf uit door te werken met anderen.

Waarin geef je les bij het Randstedelijk Zanginstituut?

Ik leid elke maand het badkamerkoor.

Waarvoor kan ik je ’s ochtends wakker maken?

Voor een uitgebreid ontbijt met iemand anders.

Wat kenmerkt jou en je manier van lesgeven?

Vriendelijk en open, maar ook heel snel en energiek. En ik dirigeer bijna dansend. Ik ben de dansende bakdirigent, omdat ik één keer per jaar iets lekkers bak en meeneem naar de repetitie.

Daarbij ben ik een procesdirigent. Ik werk met wat ik voor me heb. Muziek ontstaat, ik laat me leiden door de mensen die er op dat moment zijn. Meer dan door het stuk dat ik voor me heb. Natuurlijk heb ik wel een idee wat ik met de muziek wil, maar de mogelijkheden van de mensen met wie ik werk zijn belangrijker.

Ik ben een kameleon die in het moment werkt. Als het proces Y vraagt doe ik dat, maar als ik X nodig heb, doe ik dát.

Wat weten de meeste mensen niet over jou?

Ik ben heel geïnteresseerd in geschiedenis, dat heb ik ook gestudeerd. Ik verbind graag thema’s met elkaar. En dat ik graag bak, voor de gezelligheid en de ontspanning. Het ziet er niet uit, maar het is heel lekker!

Wat doe je het liefst buiten de muziek?

Ik kijk graag Zweedse misdaadseries en fantasy.

Highlights uit Maria’s carrière

Maria Rosenmöller studeerde schoolmuziek (1e instrument: blokfluit) en geschiedenis in Duitsland, haar geboorteland. En zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens die laatste studie zong ze als hoge lyrische sopraan bij Capella Amsterdam en het Groot Omroepkoor.

Ze werkte als docent muziek aan de Vrije School Den Haag.

Op dit moment dirigeert Maria veel. Dat deed ze altijd al graag; ze richtte al een eigen koor op tijdens haar studie in Hamburg. Dat koor zong in uiteenlopende stijlen: pop, romantiek, middeleeuws en theatraal.

Maria heeft verder een grote zanglespraktijk en is cantrix van een kerk in Voorschoten.