Leonore Engelbrecht

leonore2013 250

Wat is je missie in muziekland?

Heel veel mensen zingen. Ons land heeft honderden koren. Het instapniveau van koren is vaak behoorlijk laag. Mensen denken: “Ik wil wel eens zingen. Ik ga bij een koor.” De meeste mensen gaan dan bij een koor zonder ooit zangles te hebben gehad. Voor instrumentalisten is dat ondenkbaar. Als instrumentalist heb je les voordat je eventueel besluit bij een orkest te gaan spelen.

Maar op de een of andere manier is de drempel naar zangles voor veel mensen een vrij hoge. Daarom geef ik bij het Randstedelijk Zanginstituut inzicht in de werking van lichaam en zangstem. Hoe je je stem ontlast, zodat je met meer plezier kan zingen.

Dus ik geef ze meer bewustzijn. Ik maak mensen bewust van hun houding en bepaalde gewoontes, en hoe deze soms de stem nadelig beïnvloeden. Met een paar opmerkingen en oefeningen zijn blokkades uit de weg geruimd, wordt de stem helderder en krachtiger of verbeter je je adem.

En als musicus is mijn missie: van kamermuziek word ik blij! Vooral het zingen van Oude Muziek (Renaissance en vroege Barok) aan de ene kant, en hedendaagse (contemporaine) muziek aan de andere kant. Een verhaal vertellen en daarmee mensen raken.

Waar word jij blij van, als je lesgeeft?

Dat de deelnemers of cursisten blij de deur uitgaan. Als ik de juiste ingang heb gevonden om iemand iets duidelijk te maken. Als het lukt om bepaalde blokkades op te ruimen, zodat mensen zonder pijn en moeite muziek kunnen maken, doordat ze gewoonten van soms wel 50 jaar hebben doorbroken met enkele oefeningen. En versteld staan over wat ze geleerd hebben.

Ook word ik blij van uitdagingen. Wat bij de ene persoon werkt, werkt niet per se bij de ander. Dus je blijft zoeken naar maatwerk. Iedereen en iedere stem is uniek.

Waarin geef je les bij het Randstedelijk Zanginstituut?

Zang- en stemvorming voor beginners en gevorderden. Dat doe ik al sinds het begin, zo’n vijftien jaar, en meestal meerdere cursussen per jaar. Er zijn ook andere cursussen en workshops geweest, maar de zang- en stemvorming is al die jaren de rode draad geweest.

En de koristenopleiding.

Waarvoor kan ik je ’s ochtends wakker maken?

Zwarte koffie. Daar kan ik kort over zijn. Ik ben geen ochtendmens. Dus: vóór alles éérst koffie.

Wat kenmerkt jou en je manier van lesgeven?

Ik krijg vaak te horen dat ik heel beeldend en duidelijk vertel. Ik probeer mensen een spiegel voor te houden, door dingen een tikkeltje overdreven ‘fout’ voor te doen, en vervolgens te laten horen wat wél goed is, wat verhelderend werkt. Mensen zeggen dat ik geduldig ben en dingen met humor breng.

Wat weten de meeste mensen niet over jou?

Dat Italië een uit de hand gelopen hobby is. Ik heb iedere week Italiaanse les, al jaren. Ik sleep mijn gezin ook graag mee naar dat land; dan kan ik lekker oefenen met de taal en genieten van al het moois en van het heerlijke eten en drinken. Dat is ooit begonnen met een zangmasterclass in Italië. Daarna z