Hans Christian Hinz

hans christian hinz

Wat is je missie in muziekland?

Als docent: dat mijn leerlingen zangtechniek begrijpen. Niet alleen mijn techniek, maar vooral de techniek die ze in zich hebben; die past bij hun stem, hun lijf en henzelf. Ik kijk naar wat er is en zoek een passende techniek. Ik laat ze zelf hun stem vinden en zo laat ik ze in hun lichaam iets nieuws ervaren.

Waar word jij blij van, als je lesgeeft?

Als de zangers merken dat ze zelf blij worden, dat zingen gelukkig maakt. Wanneer ze ontdekken: “Ik heb iets nieuws in mezelf aangeboord wat ik niet kende!” Wanneer ze de nieuwe ervaring opdoen dat het hele lichaam vanaf dat moment meedoet met zingen.

Waarin geef je les bij het Randstedelijk Zanginstituut?

Tijdens de zangreis naar Hildesheim geef ik stemvorming.

Waarvoor kan ik je ’s ochtends wakker maken?

Een uitgebreid ontbijt met koffie, versgeperst sinaasappelsap en veel tijd. Voor een goed gesprek, voor samenzijn met familie. En een klassiek muziekje op de achtergrond bij het zondagse ontbijt; liefst een Bach-cantate die bij het kerkelijk jaar past.

Wat kenmerkt jou en je manier van lesgeven?

Wat ik al zei: dat ik aansluit bij de zanger. Verder krijg ik van cursisten te horen dat ik een eigen soort humor heb en altijd in ben voor een grapje. Maar dat ik tegelijkertijd ook rustig werk en geduldig ben.

Zingen is een zeer persoonlijke en emotionele ervaring. Daarom is het voor mij belangrijk om werk en privé gescheiden te houden.

Wat weten de meeste mensen niet over jou?

Ik heb jarenlang trombone gespeeld; dat heb ik ook gestudeerd. En dat ik als jazz-zanger actief was. Verder heb ik een vocaal sextet opgericht dat ruim 20 jaar onder mijn leiding stond. Daarmee zongen we zowel klassieke als populaire muziek tijdens concerten in Europa en Azië.

Wat doe je het liefst buiten de muziek?

Fotograferen, fietsen, wandelen, tennissen en door Nederlandse grachten en rivieren varen.

Highlights uit Hans Christians carrière

Vocal coach en bas-bariton Hans Christian Hinz is geboren in Hannover. Zijn muzikale basis werd gelegd bij het Knabenchor Hannover, waar hij later nog 5 jaar werkte als repetitor en vocal coach.

Hij studeerde schoolmuziek en zang in Duitsland en was docent koor- en individuele stemvorming voor koordirigenten bij de Internatonale Arbeitskreis für Musik Kassel.

Hans Christian won een aantal prijzen, zoals voor interpretatie van hedendaagse muziek tijdens de Westfaalse Muziekfeesten. En in 1999 was hij finalist bij de Erna Spoorenberg Vocalistenpresentatie van de Koninklijke Christelijke Zangersbond (KCZB).

Hij zong bij verschillende radiokoren: RIAS-Kammerchor Berlin, SWR Vokalensemble Stuttgart en Norddeutsche Run